ОТ КЪЛНА ДО ВЪРХА – ВСЕ БЪЛГАРСКО!

Новини
Родни биопродукти и вкусове на фестивала „Семе българско” в Севлиево
🕐 24.04.2023
Фермерски пазар „ОТ БГ“ е вече традиция на националния фестивал „Семе българско” и е най-естественото доказателство за избора на българския вкус и на традиционните български храни. Тази година освен фермери и земеделци, в двата фестивални дни – 29 и 30 април, на пазара „ОТ БГ“ ще има и производители на биопродукти, хранителни добавки, напитки и козметика с български произход. На щандовете посетителите ще открият цветя, вино, хляб, богато разнообразие на млечни и месни продукти, домашна лютеница, сладка и сиропи, мед, билки и други от различни региони на страната ни. И както традицията повелява, пазарът ще завърши с томбола, в която един късметлия ще спечели продукти от всички щандове. Фермерски пазар "ОТ БГ" на Деветия Национален фестивал "Семе българско" се организира с подкрепата на Фонд "Земеделие". Тази година изкушенията по време на фестивала ще са още повече, защото в парк „Казармите“ ще бъде обособен и кът „Подкрепяме българщината”, който предоставя пространство на читалищата от региона и на най-малките местни производители. Те ще предлагат домашно приготвени храни от продукти, отглеждани в екологично чисти условия, както и традиционни предмети, облекла и изделия за бита, характерни за региона. Ще има и демонстрации на плетене на една кука, майсторене на дървени лъжици, както и на набиращия популярност метод за плетене Амигуруми - достъпен начин за създаване на плетени изделия, фигури и играчки, на който могат да се насладят както начинаещи, така и опитни майстори.
Очакваме ви на 29 и 30 април в Севлиево, за да доставим удоволствие на сетивата си и да подкрепим българското!
????????????От върха до кълна - все българско! ????????????
 
 

 

Прочети още:
 
Специална селекция семена предлага на посетителите фестивал "Семе българско" тази година
🕐 24.04.2023
Националният фестивал „Семе българско“, който ще се проведе на 29 и 30 април в Севлиево, предоставя на ценителите на традиционните вкусове изключителна възможност да засадят в градината си зеленчуци, плодове и зърнени култури с доказано от десетилетия качество.
Като дългогодишен партньор на фестивала, Селскостопанската академия ще предложи за продажба специална селекция семена на устойчиви български сортове, като началото на акцията, наречена „Предай нататък” ще бъде дадено лично от председателя на Академията проф. Мартин Банов.
Луксозните кутийки съдържат семена, внимателно подбрани от Институт по зеленчукови култури „Марица“ – гр. Пловдив, Институт по растителни генетични ресурси – гр. Садово, Институт по розата и етеричномаслените култури - гр. Казанлък и Институт по декоративни и лечебни растения – гр. София.
Част от ценните пакетчета ще бъдат предоставени като подарък от Селскостопанската академия към участниците в традиционната фестивална томбола. Инициативата се реализира с подкрепата на Първа инвестиционна банка.
За да се съхранят и да продължат да се отглеждат български сортове, тази година отново ще отвори врати познатият на всички Дом за семена. Във високия около 2 метра кошер, разположен непосредствено до фестивалната сцена, посетителите ще намерят и ще могат безплатно да си вземат български сортови семена, сред които и такива, предоставени от читалищата в севлиевските села.
Организаторите на събитието ще предоставят и хиляди семена от утвърдени български сортове зеленчуци като: домат „Розова магия“, краставици „Гергана“, пипер „Пловдивска капия“, тиква сорт „Пловдивска“ и др. Инициативата, чието мото е „Донеси, сподели и вземи” дава възможност за свободен обмен на традиционни местни сортове и в нея може да се включи всеки гост на фестивала, като си вземе и/или остави в кошера пакетче семена с информация за тях.
За да е всичко от кълна до върха все българско!
 

 

Прочети още:
 
Безценна среща с майстор-пчелар на 29 април в Севлиево
🕐 24.04.2023
Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед…???? и това са две гърненца с мед"????????, казва обичаният от малки и големи Мечо Пух.
И е толкова прав! Неслучайно медът е определян като „небесна храна”, „храна на богове”, „течно злато”. А нашият народ с благост нарича „Да ти върви по мед и масло!”. За ползите от меда и за най-работливите създания в нашата природа – пчелите - разговаряме в съботния ден от тазгодишното издание на фестивала „Семе българско” – 2️⃣9️⃣ април. В 1️⃣4️⃣:2️⃣0️⃣ часа започва беседата на д-р Йордан Кехайов , от когото ще научим любопитни факти за процеса на добиване на мед, за интересния живот на пчелите и за тяхната роля за бъдещето на планетата ни, за ползите от консумирането на меда - единствената храна, която се усвоява напълно от човешкия организъм.
????Ето някои любопитки в аванс:
????Медоносната пчела е единственото насекомо, което произвежда храна, с която се хранят и хората.
????За целия си живот една пчела-работничка прави приблизително 1.5 супени лъжици мед.
????Продължителността на живота на една пчела-работничка през активния сезон е между 3 и 6 седмици.
????Освен мед, пчелите произвеждат редица други вещества, сред които: пчелен восък, прополис, пчелен прашец и др.
????Медът е източник на чиста енергия. Той е единствената храна, която съдържа всички необходими вещества – ензими, витамини, минерали - и се усвоява на 100 процента от човешкия организъм.
Пчеларството у нас е стар занаят, който носи в себе си цялата мъдрост на народа ни, събирана през вековете. По лъжичка ценно знание ще има за всеки, поспрял се да чуе интересната беседа за пчелите. А бурканчета с българско чисто „течно злато” ще откриете при местните производители-изложители на фермерския пазар!????????????
29 април, 14:20, парк „Казармите” в Севлиево. Очакваме ви!
????????????От кълна до върха – все българско!????????????
 
Прочети още:
 
Зелени предизвикателства на фестивала "Семе българско"
🕐 17.04.2023
В края на най-зеления месец от годината – 3️⃣0️⃣ април, Националният фестивал „Семе българско” в Севлиево ще предложи поредица атрактивни и образователно-занимателни зелени инициативи.
Верните приятели на фестивала – Зелени Балкани/Green Balkans NGO, Природен парк "Българка" и Гората.БГ отново ще бъдат в парк „Казармите“, за да зарадват посетителите с множество активности, подкрепящи природата.
На своя специализиран щанд най-старата природозащитна неправителствена организация – Зелени Балкани / Green Balkans NGO, ще представи дейността си по опазване на редки видове и местообитания в България и ще даде възможност на малки и големи природолюбители да научат любопитни факти за някои от защитените видове птици - черен и белоглав лешояд, червеногуша гъска, белошипи ветрушки.
Специални гости на фестивала ще бъдат два мишелова, кукумявка и ловен сокол, а техните приятели – представителите на Спасителен център за диви животни "Зелени Балкани", ще отговорят на всички въпроси за работата на центъра, за начините, чрез които можем да помогнем на животно в беда, за удовлетворението да бъдем доброволци-природозащитници.
В къта на Природен парк "Българка" посетителите ще открият възможности за забавно-образователни занимания, свързани с опазването на природата. Ще редим дървени пъзели, ще се сдобием със знания за някои от защитените местности и природни забележителности на територията на парка, ще творим в екоработилница „Природата в нас и ние в нея“.
На „разходка“ в света на растенията канят и тази година горските педагози от "Северноцентрално държавно предприятие ДП“ - Габрово и Държавно ловно стопанство „Росица“. С тяхна помощ малките гости на фестивала ще научат как се образува и развива гората - как се разпръсват, поникват и израстват семенцата до големи дървета; ще усетят топлината на естествените материали - глина, дърво, растения и чрез тях ще могат да изразят своята представа за природата.
А от 11:00 ч., по случай деветата годишнина на фестивала, Гората.бг ще раздаде безплатно хиляди бройки разсад (лавандула, плодни и медоносни дръвчета) на всички желаещи.
Казват, че в живота си всеки трябва да засади поне едно дърво. Нека го направим сега!
????????????За да бъде от кълна до върха – все българско!????????????
 

 

Прочети още:
 
Христо Иванов - Ашламинатора гостува на фестивал "Семе българско" в Севлиево
🕐 17.04.2023

Община Севлиево и Фондация „ОТ БГ” канят всички настоящи и бъдещи градинари на специална среща с човека, който вярва, че облагородяването на дърветата облагородява и хората – Христо Иванов, познат повече като Христо Ашламинатора. Вече 9 години той организира и провежда обучителни срещи в цялата страна, на които предава ценни знания за облагородяването на дърветата, за цялостната грижа за овощната градина и за семейния живот на село. Примерът му е толкова заразителен, че само година след като създава страница в социалните мрежи, той вече има над 152 хиляди последователи.

На 3️⃣0️⃣ април (неделя), в 1️⃣4️⃣:0️⃣0️⃣ ч., на фестивалната сцена на „Семе българско“ в парк „Казармите“, Христо Ашламинатора ще говори за нашите дълговечни сортове плодни дървета, кога е най-подходящото време за ашладисване, кое дръвче е подходящо за подложка, как се изработва калем, къде да прережем клончето с будна пъпка и как да се грижим за присадките.

След беседата, в обособения за целта кът „За моята градина“, гостите на фестивала ще имат възможност да наблюдават демонстрация на присаждане на овошки и да се включат в практическо обучение по ашладисване.

????????????От кълна до върха – все българско!

Прочети още:
 
Издание "Семе българско" 2023
🕐 10.04.2023

View the embedded image gallery online at:
http://semebalgarsko.com/index.php/novini#sigProGalleriafd34852fc6

Прочети още:
 
Етноформация „Ветрове” – за първи път в Севлиево на 29 април 2023 г.
🕐 10.04.2023

Деветото издание на Националния фестивал „Семе българско” предлага редица нови преживявания на своите приятели и гости. Като едно от най-вълнуващите и будещо интерес за публиката събитие се определя участието на етноформация „Ветрове” в сценичната фестивална програма.

Групата гостува за първи път в Севлиево и обещава да остави трайна следа в музикалната памет на града.

 

„Ветрове“ е етноформация, която съчетава по изящен начин българската фолклорна музика с елементи от световния фолклор.  На сцената на фестивала ще излязат: Валентина Добрева, Николета Николова, Константин Кучев и Петър Йорданов - Бъни.

 

Музикантите използват както познатите ни тамбура, гайда и тъпан, така и далечни съвсем непознати инструменти като афганистански рабаб, швейцарски хенгдръм, испански кахон и още, и още все богати на тонове и уникални в звученето си инструменти.

И както ветровете в природата не познават ограничения, така и творците от етноформация „Ветрове” следват порива на волните си души и с магията на българската фолклорна музика заплитат здраво като в моминска плитка чиста енергия, красота и любов. 

Елате да послушаме заедно мелодията на Ветровете!

29 април, 17.30 ч., парк „Казармите“, Севлиево

От кълна до върха - все българско!

 

Прочети още:
 
„Семе българско” – фестивалът с аромат на прясно изпечен хляб и дъхав билков мед
🕐 07.04.2023

Ако жадувате за тези магични вкусове, значи това е вашето място – национален фестивал „Семе българско” – 29-30 април, парк „Казармите”, Севлиево!

И тази година организаторите – Община Севлиево и Фондация „ОТ БГ”, обещават цяла феерия от вкусове и аромати, които ще пленяват гостите на фестивала.

Още в първия ден – 29 април (събота), ще се проведе традиционният вече конкурс за български обреден хляб „Никой не е по-голям от хляба”. Сладка питка с мед, бухнали погачи, обредни краваи, ритуални пити и още, и още. Всеки един от участниците в конкурса ще представи своята погача, както и интересни факти, свързани с омесването на ритуалния хляб и мястото му в празничния календар на българите.

За пътя на „Дар Лимец”, за тайнството на замесване на тестото, за вълшебната сила, която носи хлябът, за майсторлъка на хлебопекарите - ще ни разкаже Иван Андонов от сдружение „Благодаря“ в съботната сладко-медена раздумка на фестивалната сцена, от 14:00 ч.

А в детската хлебна работилница „Омеси, опечи и си вземи” децата ще се учат да месят, да влагат добра енергия и докато го правят - да наричат за доброто на всички ни. После там, в специална пещ, ще изпекат своите ароматни хлебчета с пухкава сърцевина и хрупкава коричка и ще научат защо приготвянето на хляб е част от националната идентичност на българите.

И за да е богата на истински вкусове трапезата ни, фермерският пазар „ОТ БГ” ще предлага и в двата фестивални дни дъхав билков мед, зряло сирене и кашкавал, месни и други кулинарни деликатеси, произведени с обич и добрите ръце на българина.

От кълна до върха – все българско!

 

Прочети още:
 
Благотворителната инициатива "Шанс за бебе със специална мисия на фестивал "Семе българско" в Севлиево
🕐 03.04.2023Инициативата и тази годинa ще подкрепи семействата с репродуктивни проблеми.
И тази година дните на фестивал „Семе българско” ще преминат под знака на благородната инициатива „Шанс за бебе”. На 29 и 30 април най-пъстрата шатра в парк „Казармите” ще предоставя възможност на всички сърцати хора да се включат в благотворителната кампания за набиране на средства, с които да бъдат подпомогнати семейни двойки с репродуктивни проблеми, заявили пред Община Севлиево нужда от подкрепа.
Тази година инициативата е под мотото „Вдъхновено от България”. В нея отново участват деца от детските градини от Община Севлиево, както и родители на деца, заченати чрез ин витро процедури. Те вече творят, а техните произведения ще могат да бъдат закупени през двата фестивални дни от щанда на шатрата „Шанс за бебе”. В благотворителния базар ще бъдат изложени за продажба и изделия, дарени за каузата от приятели на фондация „Искам бебе” от цялата страна. По време на двата фестивални дни представители на фондацията ще бъдат на разположение на всеки, който има нужда от допълнителна информация и консултация по темата.
Подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми от Севлиево ще окажат и всички посетители, закупили билети за традиционната фестивална томбола. Събраните средства от томболата ще бъдат дарени за каузата.
Наградите тази година са осигурени от организаторите, от участниците във фермерския пазар „ОТ БГ“ и от партньорите на събитието, които отново обещават да са щедри, а дарените награди - атрактивни.
Томболата ще бъде теглена през двата дни, на фестивалната сцена в 17:00 часа.
Организаторите на инициативата – Община Севлиево и фондация „ОТ БГ”, са щастливи да споделят, че в Севлиево вече са родени две бебета, чиито родители са подкрепени със средствата, събрани по време на миналогодишните издания на фестивала "Семе българско".
„Община Севлиево има специален фонд за семействата с репродуктивни проблеми, но списъкът на чакащите е дълъг, а тази инициатива подпомага политиката ни по отношение на раждаемостта и е в подкрепа на много млади семейства. Радостни сме, че се превърна в традиция и дава надежда за нов живот всяка пролет!“, коментира кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

Благодарим Ви за проявеното благородство!
Вярваме, че заедно ще продължим да създаваме бъдеще!

???????????? От върха до кълна - все българско!

Прочети още:
 
Фолклорен ансамбъл „Развитие” повежда пъстрото фестивално хоро
🕐 03.04.2023
 
Богата музикална програма са подготвили организаторите на Деветия Национален фестивал „Семе българско” – Община Севлиево и фондация „ОТ БГ”. И тази година сцената в парк „Казармите” традиционно ще бъде мястото с най-висок емоционален заряд, защото в продължение на два дни – 29 и 30 април, на нея ще излязат десетки изпълнители – малки и големи, самодейци и професионалисти, таланти с бляскаво бъдеще и имена с блестящо настояще. Още в първия ден – 29 април, малко след 11.00 ч., веднага след официалното откриване на фестивала, кръшно хоро ще извият танцьорите от ФА „Развитие”-Севлиево. Те ще свият пъстра китка от народни ритми, ще извисят медени гласове и ще ни потопят в магията на българската фолклорна музика. След тях, през първата половина на първия фестивален ден на сцената ще се изявяват танцови състави и певчески групи – представители на читалищата в община Севлиево. Следобед – в 16.00 ч., музикалната програма ще продължи с изпълнение на талантите от "Upstreem Voices", час по-късно на сцената ще се изяви трио „Звън“. Участието на неповторимите музиканти от етноформация „Ветрове” е с начало 17.30 ч., а след тях гостите на фестивала ще се насладят на виртуозните изпълнения на един от най-старите оркестри за българска народна музика - оркестър „Канарите”. В неделя, още в 10.00 ч., на сцената ще излязат музикантите от оркестър „Севлиево”, а след тях ще заиграят танцьорите от ФТА „Сивек, Габрово. В 11.30 ч. празничната програма ще продължи с прекрасните изпълнения на дечицата от града-домакин – музикални, певчески и танцови състави и групи от местните детски градини и училища. В 12.30 ч. сцената ще приеме гостите от професионален фолклорен ансамбъл „Мизия”, гр. Търговище. Те ще претворят сценично най-характерното и най-яркото от музикалното и танцово изкуство от всички региони на България. По-късно в неделния следобед – в 15.00 ч., на сцената ще се изявят танцьорите от ФТФ „Боженци, гр. Габрово, а в 16.00 ч. посетителите ще имат удоволствието да чуят сладкогласната Ана-Мария. Ще има музика и настроение, ще пеем песни и ще сплитаме ръце, докато танцуваме хора от различните етнографски области на България. През двата фестивални дни на сцената ще бъде шумно, пъстро и неповторимо, точно каквито са българските музикални фолклорни традиции.
Заповядайте на 29 и 30 април в Севлиево, където всичко – от корените до върха, ще е все българско!????????????????????????

 

Прочети още:
 
Предишна123456Следваща

Вижте ни във Фейсбук