ОТ КЪЛНА ДО ВЪРХА – ВСЕ БЪЛГАРСКО!

Новини
Какво да очаквате от шестия национален фестивал "Семе българско"?

 

 

 

Пазителите на българските традиции, занаяти, храни и  семена ще се съберат отново в Севлиево в рамките на шестото издание на национален фестивал „Семе Българско“. И тази година организаторите си поставят амбициозната цел да съберат на едно място духа, бита и традициите, запазили и до днес идентичността на българския народ.

 

Редица нови инициативи и дейности са предвидени в рамките на шестото издание на фестивал "Семе българско", наречени по интересен и провокативен начин и имащи дълбок смисъл - "Дом за семена",  "Глаголица" ,"БГ бабини игри". Какво се крие зад тези названия - предстои да разберем в следващите месеци!

В рамките на шестото издание на фестивал "Семе българско" ще покажем стари, забравени или не толкова познати български практики, които, обаче, са давали препитание на хората в миналото. Ще покажем как се правят върбови свирки;как се плетат кошници;може ли да се плете с царевична шума и как става това!  В специално обособен кът ще демонстрираме стари български занаяти, запазени и до днес. Фестивалът ще бъде съпътстван и от редица изложби - на родолюбивия фотограф Асен Великов, на народни носии и на пейзажи от неповторимата българска природа.  

 

Ще призовем всеки от посетителите да се включи в инициативата, която сме нарекли "Добрината", посветена на хубавите неща, добрите истории, които, ако разказваме и споделяме, ще променим България.

Инициативата „Шанс за бебе” ще се реализира за шеста поредна година, като към нея ще се включат и родители на ин-витро деца от България, които специално за базара ще изработят своите цветни творения. Благодарение на усърдния труд на децата, отвореното сърце на гостите на фестивала и усилията на фондация "Искам бебе" и на Община Севлиево, вече са факт и първите добри резултати от кампанията: роди се първото севлиевско бебе, чиито родители бяха подкрепени със средствата, събрани по време на фестивала. Още две двойки получиха шанс за бебе, благодарение на общите усилия на партньорите на събитието.

За изложението: Покана за участие е отправена към организации, фирми и асоциации от областта на селското стопанство, екологията и био производството, със специално внимание към селскостопанските институти, разсадници, овощници, билкарии, цветари, местни производители,земеделски кооперации, билкопроизводители, лозаропроизводители, винопроизводители,  мелници, хлебопроизводители, лесовъди и др. производители на храни, носещи характерните български вкусове и запазващи традицията на земята, семената и храната ни. 

И тази година неизменна част от събитието ще са децата. В парка ще бъде обособена зона с арт работилници, в които те ще се учат да работят с глина, да правят бижута от семена, да рисуват български шевици, да танцуват български хора, да приготвят характерни за България храни - месене на хляб. За целта ще бъде инсталирана подвижна пещ, в която подрастващите ще изпекат хляба, омесен от собствените им ръце и ще споделят своя опит със семействата си. 

Програма и инициативи:

Официалното откриване на фестивала ще се състои на 20 април в парк „Казармите“ с концерт на фолклорен ансамбъл "Развитие" - Севлиево.  Веднага след тях в парк "Казармите" ще гостува народният изпълнител Илия Луков. На сцената ще се изявяват състави, представящи единството и многообразието на българските народни танци и фолклор. Читалища, детски градини, училища, НПО-та, школи ще се представят в продължение на двата фестивални дни, за да допринесат за празничното настроение на изложителите и гостите на събитието. Гост-изпълнител в първата фестивална вечер ще бъде отново един от талантливите фолклорни изпълнители на България. Кой ще бъде той - предстои да разберете скоро!

Във втория фестивален ден на сцената на парка и за радост на гостите и изложителите фолклорен ансамбъл "Тракия" ще представи своя спектакъл "Майка България".

И тази година гости на фестивал "Семе българско" ще бъдат базар „Забравени традиции, живи вкусове” (Селски Мол) и Фермерски пазари.

 

Вижте ни във Фейсбук