ОТ КЪЛНА ДО ВЪРХА – ВСЕ БЪЛГАРСКО!

Новини
Дом за семена отваря врати в парк "Казармите" в Севлиево

Шестото издание на националния фестивал "Семе българско" продължава традицията да съхранява и предава на поколенията българското в различните му измерения. Събитието ще се проведе в Севлиево, в парк "Казармите" на едни от най-хубавите празници - Лазаровден и Цветница /20 и 21 април 2019 г./.

Новата инициатива - "Дом за семена" -  отправя предизвикателство към всички, които могат и искат, да донесат, оставят и вземат за своите градини или балкони, семена от български сортове в специално монтираната инсталация в парк "Казармите" в Севлиево. Така, всеки от нас, споделяйки своето имане, ще се превърне в пазител на българските семена и вкусове, в защитник на духа български и във вярващ в каузата, че, ние, българите, сме силни, можещи и творящи, когато пазим завещаното от предците ни.

Шестият национален фестивал "Семе българско" ще премине под мотото "Ние сме България". Защото организаторите на събитието вярват, чеземята на България е като парченце от Рая, и ще пребъде чрез своите семена, чрез своите деца, чрез своята култура, бит и традиции.За тазгодишното издание на събитието ще бъде изработена книга, в която всеки посетител ще може да напише какво за него е България. Екипът на фестивала смята, че, ако споделяме хубавите неща, които ни свързват с България, ако помним и говорим за всичко случило се по земите ни, ако си напомняме по-често, че страната ни е късче от Рая, то България ще пребъде.

И тази година организаторите на националния фестивал са подготвили богата музикална програма, десетки инициативи, изложение на български продукти, демонстрации, конкурси, изложби, благотворителни каузи и множество предизвикателства към нашата принадлежност и дух.

В рамките на двата фестивални дни, на сцената в парк "Казармите", ще се изявят ансамбъл „Тракия“, Илия Луков, Яница, ансамбъл „Развитие“, оркестър „Севлиево“, ДФА „Габровче“ , ФТФ „Боженци“ , Работилница за народни танци „Бяла Българка“, талантливите изпълнители на вокалите формации "UpStreem Voices” и "Децата на Севлиево", читалищни състави, даровитите деца от детските градини и училища в Севлиево. И всичко това - в името на българския дух и принадлежност.

Фондация „Искам бебе“ отново са партньори на фестивала, а севлиевските деца, за шеста поредна година, ще творят с ръце и със сърце в името на живота на тема „Цветни детски мечти“, за да може благотворителният базар да събере средства и, дай Боже, дарените пари на севлиевска двойка с репродуктивни проблеми да бъдат повод за най-великото чудо – човешки живот.

В първия фестивален ден ще бъде представен обичаят "Лазаруване", свързан с традициите по нашите земи. Тази година по време на събитието ще бъде показана и българската обредност, свързана с хляба. А родолюбиви нашенци ще представят изложби, свързани с неповторимо красивата природа на страната ни, с изяществото на българките, с уникалните ни народни носии.

Фестивалът се организира с подкрепата на „Идеал Стандарт - Видима“ АД , а домакинът на събитието – Община Севлиево, в лицето на кмета д-р Иван Иванов, обещава, заедно с инициаторите, неговото шесто издание да ни даде повод не само да си спомним кои сме, но и да изпитаме гордост, че сме българи.  Защото на 20 и 21 април в парк "Казармите" в Севлиево, от кълна до върха, ВСИЧКО ЩЕ Е БЪЛГАРСКО!

 

Вижте ни във Фейсбук