ОТ КЪЛНА ДО ВЪРХА – ВСЕ БЪЛГАРСКО!

Новини
Първото пътуващо читалище в България - "Бащино огнище" - гостува на фестивал "Семе българско"

Първото в България пътуващо читалище ще е гост на шестото издание на националния фестивал "Семе българско", което ще се проведе на 20 и 21 април в парк "Казармите" в Севлиево.  Читалището е създадено от група родолюбиви българи, които избират атрактивна и привлекателна форма за популяризиране на културното и историческото наследство на България. Идеята е то да бъде едно кътче от Родината, което да представя българския бит, култура, история и изкуство.

Експозицията в читалището е посветена на История на българското войнство от Средновековието до световните войни. Военни оръжия, традиционни облекла, етнографски кът с български народни носии, чекрък, чепкало и много други. Всеки посетител на фестивал "Семе българско" ще е добре дошъл в пътуващото читалище, а входът е свободен.

 

За всяка група се провежда беседа, по време на която се разказват факти и събития от българската история.

Освен експозицията, инициаторите на читалището ще реализират и интерактивна познавателна игра, която са нарекли "Познавам ли моята България?".  Образователното състезание има за цел да провокира интереса на децата към културно-историческото наследство и природните забележителности на България, да обогати познанията им и да повиши националното им самочувствие и любовта към Родината. В рамките на играта участниците ще „пътуват” по определен маршрут и ще проявяват своята наблюдателност чрез сглобяване на пъзели.

За родителите също е подготвена изненада. Те ще могат да се включат в т.нар. "хайдушки" игри и да станат част от миналото на нашите прадеди. В игрите могат да се включат и малки, и големи, а всеки от посетителите ще може да вземе участие и в откритите уроци по каба гайда, които инициаторите на пътуващото читалище ще реализират в рамките на фестивала.

Гостуването на пътуващото читалище е доказателство, че шестото издание на националния фестивал "Семе българско"  ще ни даде повод не само да си спомним кои сме, но и да изпитаме гордост, че сме българи.  

 Очакваме Ви на 20 и 21 април в парк "Казармите" в Севлиево, където - от кълна до върха - всичко ще е българско!

 

Вижте ни във Фейсбук