ОТ КЪЛНА ДО ВЪРХА – ВСЕ БЪЛГАРСКО!

Новини
Изложби, посветени на българското, гостуват на фестивал "Семе българско"

Три различни експозиции с една тема - красотата на България и българското - гостуват на тазгодишното издание на националния фестивал "Семе българско", който ще се проведе на 20 и 21 април /Лазаровден и Цветница/ в парк "Казармите" в Севлиево.

Първата изложба - "Родова памет" - е на талантливия  фотограф Асен Великов.

  В нея той ще представи свои кадри на българи, облечени в автентични носии. Размерът на платната е 100 х 170 см., а търсеният от автора ефект е  да се докоснем до човека с носията почти в реално съотношение на ръста.

 От 2014 година досега Асен Великов е заснел хиляди кадри от различни места в България, като акцент в творчеството му са визията и излъчването на хората в народни носии. Освен портрети, Великов запечатва с фотоапарата си и традиционни обреди и ритуали, местни празници. Много от снимките му се използват за илюстрации на Заддунавска България в учебни помагала за ученици във Волжка България - Чувашия.

"За тези 5 години успях да обиколя почти цяла България и да снимам как в различните области и региони съхраняват миналото, как предават празниците и традициите на следващите поколения, как съхраняват и пазят корените ни. С фотосите, които съм успял да документирам, се старая да покажа на хората, да видят красивото у нас, а не да гледат само негативните и нелицеприятни новини, с които ни заливат телевизии и други медии. За това и първата изложба, която направихме нарекохме „Различната България“. Различна от представата на медиите, но дълбоко Наша България. ", споделя Великов.

 Заедно с експозицията на Великов, в парк "Казармите" ще бъдат разположени фотоси от красивата българска природа, чиито автори са служители на един от партньорите на фестивала - "Идеал Стандарт - Видима" АД. Те са уловили магията на българското чрез уникалните природни дадености на страната ни.

Третата изложба е на Интеракт клуб-Севлиево и е базирана на организирания от тях национален фотоконкурс- ''Бъди вдъхновението", реализиран с помощта на останалите интеракт клубове в страната.Експозицията ще покаже красотата на България през очите и съответно - през обективите - на младите хора. Идеята на проекта е да ги мотивира и да им покаже, че си заслужава да останат в България и да продължат развитието си тук. А една от творбите - на Милен Дешев, спечелила специалната награда за най-въздействащо заглавие носи името на конкурса, съпътстващ фестивал "Семе българско" от първото му издание до сега - "Никой не е по-голям от хляба".

 

Вижте ни във Фейсбук