ОТ КЪЛНА ДО ВЪРХА – ВСЕ БЪЛГАРСКО!

Новини
"За мен България е..." - нека споделим!

Книга, в която всеки посетител да напише какво за него е България, е една от новите дейности, която ще реализират организаторите в рамките на шестото издание на националния фестивал "Семе българско", който ще се проведе на 20 и 21 април в парк "Казармите" в Севлиево. Инициативата е наречена "За мен България е..." , а екипът, стоящ зад събитието, вярва, че, ако споделяме хубавите неща, които ни свързват с България, ако помним и говорим за всичко случило се по земите ни, ако си напомняме по-често, че страната ни е късче от Рая, то това ще промени нас и нещата около нас, защото всичко зависи от избора ни!   

В рамките на тазгодишното издание на фестивал "Семе българско" са планирани редица дейности, с които да бъде привлечен интереса на посетителите към българското в различните му форми.

Етнологът Анелия Милушева ще направи възстановка на моминския обичай "Кумичене". Кумиченето е интересен пролетен обичай, срещан в миналото в различни райони на страната, като Плевенско, Еленско, Сливенско, Шуменско и др. Изпълнява се на Цветница (Връбница). С него приключват пролетните момински игри. На фестивал "Семе българско", под формата на игра и чрез приказно обяснение на самият обред, желаещите да участват момичета, ще имат възможността да се пренесат назад във времето, да свият свой собствен венец от върба и ритуално да го пуснат в реката, пък да видим коя от тях кумица ще стане.Участието във възстановката не изисква специално облекло, но ако решите да облечете своята народна носия, това само ще допринесе за празничното ни настроение и красотата на ритуала.

Съхранените традиции, опит и знания ще споделят гостите на шестото издание на национален фестивал "Семе българско" от българското училище в Лондон "Боянъ Мага". В рамките на събитието те ще реализират и ателие за бременни, в което канят всички бъдещи майки да усвоят различни изкуства, а за децата подготвят работилница, в която да се учат на моделиране с глина и на рисуване чрез наблюдение на природата. Създадено през 2011 г., днес учениците в учебното заведение са над 400, а преподавателите - 25.  В училището се  изучават  български език, литература, история и география на България, природа, фолклор и изкуства: музика, пеене, рисуване, театър, калиграфия, занаяти, цигулка, пиано, виола, китара. чело.Училището дава възможност на своите ученици да се пренесат във времето на Кирил и Методий, да се опитат да напишат страница от техните древни книги – на старобългарски, за да усетят епохата и мисията на двамата братя и техните ученици.

В ателие  "Глаголица – свещената българска писменост"основателят на училището по българска култура в Сладка вода, автор на сайта www.historybg.infoи автор на електронния учебник по български език за децата на българите от чужбина - www.bgezik.info - Койно Койнов ще запознава желаещите с историята на глаголицата - нейното създаване, разпространение, с образци от глаголически текстове. Ще обяснява за структурата на глаголицата, основната й форма, общитей елементи с българската руническа писменост и с писмеността брахми. За най-любознателните Койнов е подготвил пера за писане и тушове, с които всеки, който желае ще може да напише кратък текст на глаголица.

За децата-посетители на фестивала тази година ще се грижат нашите приятели от сдружение "Занимания за знания". През двата фестивални дни те ще реализират работилница, в която децата да сглобяват къщички за птички, след което да ги боядисват с подбрани бои на водна основа.  Освен това ще организират и ателие за изработване на цветя от хартия, както и такова за рисуване на камъни, които да разказват история - известна приказка или пък популярно събитие. Сдружението е предвидило занимания и за най-малките деца - дървени къщички, в които те да се забавляват, творейки - работилница-сервиз за коли за момчетата, а другата - зеленчуков пазар и бар с лимонада, подходяща за малките дами. Сдружение "Занимания за знания" - Севлиево е кауза, която цели да популяризира дейности за активно и осмислено спомагане на ранното детско развитие извън детската градина и училището. Чрез структурирани занимания като курсове, семинари и обучения да се насърчи осъзнатото родителство и проактивния подход към децата.

Очакваме Ви на 20 и 21 април в парк "Казармите" в Севлиево, където от кълна до върха - всичко ще е българско! Защото България утре са децата днес!

 

Вижте ни във Фейсбук