ОТ КЪЛНА ДО ВЪРХА – ВСЕ БЪЛГАРСКО!

Новини
Багатури завладяват сцената на фестивал "Семе българско"

Културата, ритуалите, митологията, фолклора, танците и бойните умения на предците ни ще оживеят в рамките на седмото издание на национален фестивал "Семе българско". Спектакъл "Бага-тур" ще срещне гостите на фестивала със завета на дедите ни, останал от древността до наши дни, а именно: да научим децата си на 3 неща - да яздят, да стрелят с лък и да говорят само истината.

На 11 април - Лазаровден - в парк "Казармите" в Севлиево, чрез музика, танци, действие - ще бъде пресъздадена битката между Доброто и Злото. Спектакълът ще разкаже за жертвоприношенията, давани в чест на тракийското божество Залмоксис, както и легендата за меча Бага-тур - мечът на сътворението, силата и смелостта на доблестните мъже, в чиито ръце е бил той. Зрителите ще се докоснат до легендата от къде, как и кои древни богове, хора и митични същества са създали, воювали и защитавали Род и Родина, предавайки от поколение на поколение меча Бага-Тур.

Участниците в спектакъл  “Бага-Тур”  са каскадьори, актьори и танцьори със стотици изяви в България и чужбина. По време на спектакъла, гостите на фестивал "Семе българско" ще станат свидетели на майсторското владеене на коня и атрактивните акробатични умения на момчетата и момичетата от школа “БагаТур”. Като една от малкото групи в България, школа “БагаТур” се отличава в своята тренировъчна дейност с уменията, които усвояват нейните възпитаници, багатурите, а именно - езда, дресаж и персонална работа с коня, както и  умения за така наречената "прабългарска езда", която включва атрактивни техники на владеене на бойно приложни упражнения върху гърба на коня.

След края на спектакъла, всеки желаещ ще може да се докосне до оръжията на древните траки,  да възседне или да се снима с кон, както и да се запознае отблизо с участниците в спектакъла. Освен това в специално изграден "коридор" ще може да изпробва своите умения за стрелба с лък.

              Заповядайте и Вие, за да се срещнете с пазителите на българския дух, бит и традиции, предаващи миналото и съхраняващи идентичността на българския народ. Седмият национален фестивал "Семе българско" ще премине под мотото"Предай нататък", защото сме се съхранили, благодарение на умението ни да помним и предаваме напред през поколенията своите знания, опит, традиции и вяра.

 

Вижте ни във Фейсбук